Fuziunea nucleara se apropie de realitate datorita unui nou reactor de tungsten

Fuziunea nucleara se apropie de realitate datorita unui nou reactor de tungsten

Recent, în urmărirea energiei de fuziune nucleară, practic nelimitată, s-a realizat un progres semnificativ la un reactor experimental din Franța. Cercetătorii care operează tokamakul WEST au reușit să mențină un plasmă superîncălzită la temperaturi incredibile pentru un timp record de șase minute. Acest succes reprezintă un pas important pe drumul către energia de fuziune viabilă.

Un tokamak este un dispozitiv în formă de gogoașă care folosește câmpuri magnetice puternice pentru a conține și controla plasma un amestec gazoas centrul Soarelui.

Reactorul WEST (Tungsten Environment in Steady-State Tokamak), operat de Comisia Franceză pentru Energie Alternativă și Energie Atomică (CEA), este în avangarda acestei cercetări.

Progresul a fost posibil prin utilizarea tungstenului, un metal gri-albicios obișnuit în filamentele becurilor. Interiorul tokamakului WEST este căptușit cu acest metal, cunoscut pentru proprietățile sale excepționale de rezistență la căldură, ceea ce permite plasmei să atingă temperaturi și densități foarte înalte fără a topi pereții camerei.

În timpul experimentului record, echipa a injectat 1.15 gigajouli de energie în WEST, menținând o plasmă care ardea la aproximativ 50 de milioane de grade Celsius de peste trei ori mai fierbinte decât nucleul Soarelui.

Laboratorul de Fizică a Plasmei Princeton (PPPL) a jucat un rol crucial în această realizare prin furnizarea unor unelte diagnostice cu raze X specializate pentru a măsura precis condițiile intense ale plasmei în WEST. Luis Delgado-Aparicio de la PPPL a menționat că „comunitatea de fuziune a plasmei a fost printre primele care a utilizat tehnologia de numărare a fotonilor hibridi pentru a monitoriza dinamica plasmei.”

Xavier Litaudon, un om de știință de la CEA, a explicat de ce această realizare cu tokamakul de tungsten este o descoperire semnificativă. „Avem nevoie să livrăm o nouă sursă de energie, iar aceasta ar trebui să fie continuă și permanentă.”

Energia de fuziune nucleară ar putea fi acea sursă de energie revoluționară o rezervă practic inepuizabilă de energie curată fără deșeuri radioactive sau emisii de carbon.

Totuși, realizarea reacțiilor de fuziune auto-sustenabile, care generează mai multă energie decât consumă, s-a dovedit a fi o provocare imensă. Temperaturile extreme și timpul de confinare necesare fac dificilă extragerea mai multor energii din plasma superîncălzită decât este necesar pentru a iniția și menține procesul de fuziune.

De aceea, acest progres recent la WEST este atât de promițător. După cum a pus-o succint Remi Dumont, care a coordonat experimentul, este „un rezultat spectaculos”. Deși visul umanității de a obține energie de fuziune este încă la ani sau decenii distanță, realizări ca aceasta arată că ne apropiem constant.

Mai mulți jucători importanți își dublează mizele pe promisiunea fuziunii. Microsoft s-a asociat cu Helion pentru a dezvolta fuziunea comercială până în 2028, în timp ce Japonia a dezvăluit anul trecut reactorul tokamak JT-60SA, un colos cu șase etaje proiectat pentru a depăși provocarea confinării fuziunii.

Între timp, scalarea acestei noi abordări cu reactorul de tungsten ar putea aduce și mai mult în prim-plan viitorul mult așteptat al fuziunii.

2 thoughts on “Fuziunea nucleara se apropie de realitate datorita unui nou reactor de tungsten

  1. You really make it appear so easy with your presentation however I in finding this topic to be really one thing
    that I feel I would by no means understand. It seems too complicated and very large for me.
    I am looking forward in your next put up, I’ll try to get the
    grasp of it! Escape rooms hub

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *