Cheia umanitatii noastre nu este genetica, ci microbiana

Cheia umanitatii noastre nu este genetica, ci microbiana

Fantezia de a perfecționa umanitatea prin genetică a fost recent reaprinsă de anunțul unui om de știință chinez care a susținut că a creat primii „bebeluși CRISPR”, numiți astfel după tehnica folosită pentru editarea ADN-ului embrionilor. Deși există mari preocupări etice și de reglementare, temerile că CRISPR ne va conduce într-o lume distopică, așa cum este descrisă în filmul „Gattaca”, sunt nefondate. De fapt, dacă filmul ar fi refăcut astăzi, ar fi probabil despre guvernul care impune probiotice și o alimentație sănătoasă.

Probiotice și eugenie

Eugenia este credința că umanitatea poate fi perfecționată prin manipulare genetică. Politicile eugenice din trecut au impus restricții asupra căsătoriilor și imigrației, au justificat sclavia și sterilizările forțate și au culminat în cele din urmă cu Holocaustul. Sunt medic și om de știință specializat în alergii și m-am interesat de eugenie nu în relație cu culoarea pielii, ci cu erupțiile cutanate. Majoritatea cercetătorilor care studiază o erupție cutanată numită eczemă erau convinși că această boală este determinată în mare măsură de secvențele genetice fixe. Mulți încă mai cred acest lucru. Cu toate acestea, la fel ca studiile anterioare despre inteligență și comportamentul criminal, cercetările privind genetica eczemei au fost departe de a confirma previziunile tehnicilor din secolul al XV-lea.

Fascinația publicului

Fascinația publicului pentru acest subiect este, în mod corect, de înțeles. Pauzele publicitare sunt pline de afirmații pseudoștiințifice conform cărora ADN-ul tău poate dezvălui, de exemplu, că ești 12,4% italian, 3,1% neanderthalian și 1/512 nativ american. Adevărul este că nu poate. Reviste proeminente, podcasturi și ziare au promovat afirmația demontată că inteligența este codificată genetic. În realitate, studiile genetice care ar fi trebuit să explice cel puțin 80% din inteligență au explicat doar 5%. Acest lucru înseamnă că genele tale, în cel mai bun caz, au mai puțin impact asupra scorului tău IQ decât o noapte bună de somn.

Impactul ignoranței

Neînțelegerea modernă a modului în care trăsăturile complexe sunt transmise nu doar împovărează societatea cu escroci și rasiști. Ignoranța ne face să trecem cu vederea oportunități de îmbunătățire a sănătății și tratarea bolilor.

2 thoughts on “Cheia umanitatii noastre nu este genetica, ci microbiana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *