Fotbal si multi bani: ce ne-au spus unii jucatori profesionisti din Ghana despre gestionarea finantelor lor

Fotbal si multi bani: ce ne-au spus unii jucatori profesionisti din Ghana despre gestionarea finantelor lor

Fotbaliștii se numără printre cei mai bine plătiți sportivi din multe părți ale lumii. Cu toate acestea, experiențele multor foști fotbaliști profesioniști la retragere au fost foarte neplăcute. Mass-media sportivă a raportat numeroase cazuri de fotbaliști care, odată bogați, au ajuns la faliment la scurt timp după retragere. Exemple notabile din Ghana includ foștii jucători ai echipei Black Stars, Sammy Adjei, John Naawu, Joe Odoi, Prince Addu Poku și Amusa Gbadamoshie.

Potrivit unor academicieni, această situație nefericită se datorează parțial faptului că riscul de a cădea într-un vid profesional este mare. Acest lucru se întâmplă deoarece, la fel ca în majoritatea sporturilor, fotbalul oferă abilități care nu sunt ușor transferabile către ocupații non-sportive. Disponibilitatea locurilor de muncă în fotbal este, de asemenea, foarte limitată. Astfel, cei mai mulți fotbaliști câștigă venituri foarte mari în perioada lor activă și se confruntă cu o incertitudine ridicată a veniturilor după retragere.

Stilul de viață al fotbaliștilor, atât în perioada activă cât și după retragere, a fost subliniat în mai multe rapoarte ca fiind un factor cheie în problemele financiare cu care se confruntă unii fotbaliști. Există numeroase cazuri de fotbaliști implicați în comportamente financiare iresponsabile, cum ar fi jocurile de noroc, cheltuieli pe branduri de lux, petreceri extravagante și menținerea unui stil de viață scump și nesustenabil. Lipsa cunoștințelor financiare este adesea asociată cu acest tip de comportament financiar.

Sunt profesor de contabilitate și, împreună cu alții, am realizat un studiu pentru a investiga nivelul de educație financiară al fotbaliștilor profesioniști din Ghana și impactul acesteia asupra comportamentului și bunăstării lor financiare. Am constatat niveluri scăzute de educație financiară și comportamente financiare slabe în rândul fotbaliștilor. Rezultatele sugerează că, pentru a promova comportamente financiare responsabile în rândul fotbaliștilor, îmbunătățirea educației financiare este esențială.

Descrierea studiului

Educația financiară a fost descrisă ca abilitatea de a folosi cunoștințele și abilitățile necesare pentru a gestiona eficient resursele financiare pentru a îmbunătăți bunăstarea viitoare. Comportamentul financiar, pe de altă parte, poate fi descris ca „abilitatea de a planifica, bugeta, verifica, gestiona, controla, căuta și stoca fondurile zilnice”.

Am folosit chestionare pentru a intervieva 300 de fotbaliști care au concurat în Liga Premieră a Ghanei în 2020. Chestionarul a avut două secțiuni: una despre detaliile demografice ale respondenților și cealaltă despre educația lor financiară, comportamentele financiare și bunăstarea financiară.

Finanțele fotbaliștilor

Studiul nostru a relevat că majoritatea fotbaliștilor erau tineri, aproape 90% având 30 de ani sau mai puțin. Aproximativ 86% aveau o formă de educație, majoritatea până la nivelul liceului. Majoritatea respondenților erau căsătoriți și aproape 58% aveau trei sau mai mulți dependenți, în afară de familia nucleară. De asemenea, 39% au declarat că locuiau cu părinții sau prietenii. În medie, acești fotbaliști câștigau un venit lunar net de 2.000 GHS (aproximativ 177 USD la momentul studiului), care, comparativ cu alți profesioniști, este scăzut.

În general, am constatat că fotbaliștii aveau un nivel scăzut de educație financiară. Deși puneau un accent mare pe stabilirea obiectivelor pe termen lung, interesul lor pentru cunoașterea financiară era foarte scăzut. Nu era surprinzător că majoritatea fotbaliștilor păreau nesiguri cu privire la locul unde se duceau banii lor.

Am descoperit că, în general, fotbaliștii nu manifestau un comportament financiar responsabil. Foarte puțini erau interesați de produse financiare precum obligațiuni, acțiuni, fonduri mutuale și polițe de asigurare. Totuși, păreau diligenti în a compara prețurile atunci când achiziționau un produs sau serviciu.

Interesant este că fotbaliștii erau optimiști cu privire la bunăstarea lor financiară. Majoritatea celor intervievați erau încrezători în capacitatea lor de a-și satisface nevoile financiare curente, aveau o perspectivă foarte pozitivă asupra nevoilor financiare viitoare și făceau alegeri pentru a se bucura de viață. Fotbaliștii speră mereu să obțină contracte lucrative în viitor.

Performanță mai bună

Eforturile de îmbunătățire a bunăstării financiare a fotbaliștilor pot începe prin investirea în programe de formare pentru a-i face mai alfabetizați financiar. În al doilea rând, cluburile de fotbal pot angaja antrenori financiari pentru a oferi îndrumare practică jucătorilor în timpul zilelor lor active de joc, pentru a ajuta la formarea comportamentului financiar.

Având în vedere că bunăstarea financiară este strâns asociată cu bunăstarea psihologică, astfel de inițiative ar putea avea un efect pozitiv asupra performanței jucătorilor pe teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *