Regimul Nupo: Pierdere rapida in greutate si pericolele dietelor extrem de restrictive

Regimul Nupo: Pierdere rapida in greutate si pericolele dietelor extrem de restrictive

Începând cu anii ’80, dieta Nupo a fost dezvoltată într-un spital danez de către medicul Flemming Quaade, pentru a ajuta pacienții supraponderali care urmau să fie supuși unei operații de chirurgie bariatrică. Acest regim se bazează pe studii medicale care au demonstrat că înlocuirea meselor principale cu shake-uri proteice poate oferi o metodă rapidă și eficientă de a reduce greutatea corporală înainte de o intervenție chirurgicală gastrică.

Ce Este Dieta Nupo?

Dieta Nupo este un plan alimentar hipocaloric, limitând aportul la maxim 800 de calorii pe zi, și presupune substituirea meselor cu shake-uri special formulate pentru a furniza organismului nutrienții necesari. Scopul dietei este de a facilita pierderea în greutate într-un mod durabil, protejând masa musculară.

Obiectivele Dietei Nupo

Pe lângă scăderea în greutate, dieta Nupo încurajează și un consum crescut de lichide — cel puțin 2 litri de apă sau ceai neîndulcit pe zi, suplimentar față de shake-urile proteice. Acest lucru ajută la reducerea senzației de foame și sprijină organismul în adaptarea la ketoza, un proces metabolic prin care grăsimile sunt arse pentru energie.

Variații ale Dietei Nupo

Dieta Nupo oferă flexibilitate, permitând ajustări în funcție de obiectivele și preferințele individuale:

  • Pentru o pierdere în greutate ușoară de 2-3 kg, se recomandă un regim de circa 10 zile.
  • Cei care doresc să slăbească 10 kg sau mai mult ar trebui să urmeze dieta timp de 4-8 săptămâni, în funcție de rezultatele dorite.
  • După atingerea greutății țintă, menținerea acesteia poate fi realizată printr-un regim hipocaloric alternant (5:2 sau 2:5) sau înlocuirea unei mese zilnice cu un shake proteic.

Beneficiile și Riscurile Dietei Nupo

Deși dieta Nupo poate oferi rezultate rapide, există riscuri semnificative legate de dietele extrem de restrictive, inclusiv deficiențe de vitamine și minerale, oboseală, căderea părului, fragilitate osoasă și anemie. De asemenea, utilizarea diureticelor pentru scăderea rapidă în greutate poate duce la deshidratare severă și dezechilibre electrolitice.

Dezavantajele și Contraindicațiile Dietei Nupo

După încheierea dietei, multe persoane experimentează efectul yo-yo, adică o creștere rapidă în greutate, uneori chiar peste nivelul inițial. Dieta Nupo nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor, adolescenților, vârstnicilor, sau persoanelor cu anumite condiții de sănătate.

Importanța Consultului Medical

Este crucial să se consulte un medic sau un nutriționist înainte de a începe dieta Nupo. Specialiștii pot oferi evaluări periodice și pot ajusta dieta conform nevoilor individuale, prevenind astfel riscurile nutriționale și optimizând rezultatele.

Dieta Nupo poate fi o opțiune pentru pierderea rapidă în greutate, dar trebuie abordată cu precauție și sub supravegherea unui specialist pentru a evita efectele adverse și pentru a sustine o pierdere în greutate sănătoasă și durabilă.

2 thoughts on “Regimul Nupo: Pierdere rapida in greutate si pericolele dietelor extrem de restrictive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *